Skilsmässa – ritualer vid separation

Skilsmässa – ritualer vid separation

(Verbum)

Bröllop är ofta offentliga men separationer är tvärtom privata och utdragna. Boken beskriver ritualer vid separation. Kroppen behöver handlingar för att förstå. Orden är otillräckliga. En ritual kan göra känslorna mer konkreta. Efter alla reaktioner på den uppmärksammade mässa jag skapat för separerade När det känns som allt har brustit som första gången genomfördes i Storkyrkan i Stockholm blev jag inspirerad att skriva boken Skilsmässa – ritualer vid separation.


Köp boken: kontakta mig, 100:-


Se också under rit: När det känns som allt har brustit och föredrag: Skilsmässa – ritualer vid separation


Press:


Många har intervjuat mig. Allt från Svenska Dagbladets söndagsintervju, Aftonbladet och Göteborgsposten till Allas och Elle.

Upp mot 40 intervjuer i olika tidningar, TV:s morgonsoffor och olika radioprogram t ex Samtal pågår i P1.


”Inte kunde jag ana att intresset skulle bli så stort och att jag träffade så rätt när jag för många år sedan satt avskild och fri, precis som jag velat, men fylld av separationsångest och existentiell övergivenhet i min arbetslokal på Söder i Stockholm och fick idén att skapa en rit för separerade. Och inte var jag ensam heller. Relationer brast. Då som nu. En rit? Ja! Hur många upplevde inte att det smärtsamma bagatelliserades.”

Boken innehåller flera intervjuer, bl a kring symbolspråk, riten som folkhälsoinsats, gruppsamtalet och olika avslut.

” I programmet Folkminnen som gick i radio i många år har vi fått in massor av förslag på nya vigslar. Men ingenting om skilsmässoritualer”

Bengt av Klintberg, folklivsforskare.

”En skilsmässa är som dödsfall men man har ingen grav att gå till, det kan vara värre för människan som finns kvar”

Prästen Olle Carlsson, som skapar allhelgonanmässan.

”Vi har inte riter för de nya situationer som vi människor står inför. Våra liv rymmer förändringar och uppbrott. Allt det nya ryms inte inom det som förr rymde allt. Och vi är trötta på ord. Vi måste få gestalta och bearbeta med hela vår personlighet”

Lena Sjöstrand präst och ritforskare.

”Riten är en preventiv folkhälsoinsats. en del av en läkningsprocess som gör att livet kan gå vidare. En ritual för separerade behöver kombinera två saker: Dels att ge sorgen plats och sörja det man har förlorat. Att få vara arg, besviken, alla känslor är bra att visa. Inte minst för barnen. Det förkortar läkningen. Dels, lika viktigt, att börja tänka om och tänka framåt. En omritualisering gör att folk kommer att må bättre”

Valerie DeMarinis professor i religionspsykologi, forskare ritens samband med hälsan. er.

”Man kan ge varandra skilsmässolöften i stället för vigsellöften. Man kommer att dela föräldraskapet tills man dör, blir far-o –morföräldrar”

Bertil Sanden, familjerådgivare.

”Jag tror på ritualens kraft. Det är såhär man gör avslut och sår frön till något nytt. Det blir tydligt när man går därifrån. Det har satt igång nån sorts läkning. Förlåtelse och försoning. Man kan ju inte gå med plåster hur länge som helst. Man kan inte ta med sig allt oavslutat in i nästa relation”.

Johan i boken om mässan När det känns som allt har brustit